preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Petar Zoranić" Nin

 

ŠK. GODINA 2023./2024.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja i Mjesec hrvatske knjige 2023.

 

Moto mjeseca hrvatske knjige: Književnost bez granica! - "Nek ti riječ ne bude strana(c)"

Moto Nacionalnog kviza za poticanje čitanja: "Pronađeni u prijevodu"

Ove godine kviz je riješilo sedmoro učenika od 5. do 8. razreda otkrivajući zanimljivosti o trima knjigama uz online informacije. Riječ je o sljedećim naslovima: Alexander von Humboldt Volkera Mehnerta i Claudie Lieb, Nahoče iz Wammerswalda Stefana Boonena i Tajni vrt Frances Hodgson Burnett, koja su na hrvatskom objavljena u sjajnim prijevodima vrhunskih književnih prevoditelja s njemačkog, nizozemskog i engleskog jezika.

Mjesec hrvatske knjige 2023. posvećen je prijevodnoj književnosti i književnim prevoditeljima, bez kojih bismo bili siromašniji za mnoštvo prekrasnih književnih djela iz drugih jezika i kultura. Zato je knjižničarka odabrala više djela iz knjižničnog fonda koja su u skladu s temom ovogodišnjeg mjeseca knjige. S učenicima 1. i 2. razreda održala je radionice inspirirane slikovnicama poznatog litvanskog književnika Kestutisa Kasparavičiusa Medvjedovanje i Drhturavi vitez. Učenici su posjetili  bibliobus Gradske knjižnice Zadar, a prvaši su i ove godine ostvarili pravo na besplatan upis. Učenici 3. i 4. razreda upoznali su se sa slikovnicom slovenske književnice Ide Mlakar Črnič U blizini živi djevojčica i izuzetno zanimljivom ilustriranom strip-pričom Detektivi Tiko i Piko (Slučaj prepolovitelja) finskih autorica Havukainen i Toivonen.

Nikadgrad-Kušnje Morrigan Crow Jessice Townsend roman je koji je knjižničarka predstavila učenicima 5. i 6. razreda, dok su najstariji učenici (7. i 8. razred) upoznali Dom gđice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa. Oba su romana prevedena s engleskog jezika i odlikuju ih izvrstan prijevod i vrlo privlačan  sadržaj pa je posudba predstavljenih romana bila brojna.   

Naša mala knjižnica

Projekt poticanja čitanja izdavačke kuće Ibis grafika provodimo ove godine u 4. razredu. Šest odabranih ilustriranih knjiga u skladu su s temom Mjeseca hrvatske knjige - sve su knjige stranih književnika i ilustratora prevedene na hrvatski jezik. Pomoću kreativnih knjižica  za učenike knjižničarka će tijekom cijele školske godine provoditi raznovrsne aktivnosti i upoznati učenike sa sljedećim djelima: Kamil koji gleda rukama poljskog književnika Tomasza Malkowskog, Slamka, Šlapica i Ćelavi Pero finskih autorica Sinikke i Tiine Nopola, Ono s Leom belgijskog pisca Stefana Boonena, H2O i blago ludoga oka češkog književnika Petra Stančika, Kapo i Bundo slovenske autorice Majde Koren i HB olovka: nove bilješke talijanske književnice Susanne Mattiangeli.

I ove školske godine nastavljamo provoditi prošlogodišnje projekte Ljekovite priče i Čitam lakše! te obnavljamo Čitateljski klub.

ŠK. GOD. 2022./2023.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja i Mjesec hrvatske knjige 2022.

Moto Mjeseca hrvatske knjige 2022. godine: Misli na sebe - čitaj! / Moto kviza: Nije lako kad si mlad

Od 15. listopada do 15. studenog petoro učenika  iz 6. i 8. razreda riješilo je online kviz istražujući online izvore informacija i čitajući tri naslova povezana motom kviza. Bile su to knjige Pošta za Li Elizabete Končić, Krive su Seka i Seka Zorana Pongrašića i Oblak čvoraka Ivane Šojat. 

Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige i drugim aktivnostima. Učenici 1. i 2. razreda sa svojim učiteljicama i knjižničarkom posjetili su Bibliobus Gradske knjižnice Zadar, a prvaši su ostvarili i pravo na besplatan upis. Knjižničarka je u nižim razredima održala radionice poticanja čitanja s temom mjeseca knjige (Nije lako kad si mlad) inspirirane slikovnicama o emocijama. Učenici 6. razreda podijeljeni u četiri skupine odigrali su enigmatski kviz na temu dosad pročitanih lektira. U mjesecu knjige počeli su i susreti ekipe za natjecanje Čitanjem do zvijezda, a prigodno smo uredili i knjižnične panoe.

Čitanjem do zvijezda ove školske godine ima temu Volim London!. Odabrane su knjige Princ Pekinezer u službi Njezina Veličanstva Krunoslava Mikulana, Zvijer iz Buckinghamske palače Davida Walliamsa i Grimizna istraga Sherlocka Holmesa Arthura Conana Doylea. U projektu sudjeluje troje učenika (dvoje iz 8. razreda i jedan iz 6. razreda). Nakon školskog natjecanja naš se tim plasirao i na županijsku razinu. Na županijskom natjecanju održanom 8. ožujka 2023. u OŠ Stjepana Radića Bibinje naši su učenici osvojili 3. mjesto. Čestitamo Šimi, Josipi i Duji! 

Knjigom preko granica - čitam i putujem

Ovaj projekt namijenjen je učenicima 3. i 4. razreda. Knjižničarka bira 5 slikovnica iz knjižničnog fonda kojima potiče čitanje iz užitka i kreativno izražavanje. Autori slikovnica su hrvatski , ali i priznati europski pisci za djecu pa učenici istražuju i o zemljama njihova porijekla. Na taj način usvajaju nova znanja iz više područja, šire vidike i obogaćuju opću kulturu jer je polazište svih vrsta znanja upravo u čitanju.

Ljekovite priče radionica je za najmlađe učenike. Odabirom edukativnih slikovnica djecu potičemo na čitanje i razumijevanje teksta, ali im i pomažemo otkriti načine kako se nositi s emocijama i snalaziti u novoj okolini. U ovoj radionici od osobite je važnosti njihovo osobno iskustvo i zajedničko osvješćivanje problema koji ih muče, a potiče se i otkrivanje literarnih vrijednosti u polaznim tekstovima.

Čitam lakše! projekt je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojim se učenicima s disleksijom i poteškoćama u čitanju omogućuje besplatan pristup mrežnoj aplikaciji Lexie. Aplikacija već sadrži zbirku djela (elektire, klasici i kratke priče), ali se u njoj mogu stvarati i vlastiti digitalni materijali za učenje. Moguće ju je koristiti na mobitelu, tabletu i računalu, a korisnicima su dostupni mnogi različiti alati za prilagodbu teksta. Učenici mogu čitati sami, ali i aplikacija može čitati za njih. Roditelji, učitelji i učenici naše škole mogu slobodno pristupati aplikaciji do konca srpnja 2023. godine.

 

 

 

ŠK. GOD. 2021./2022.

Ove školske godine u Godini čitanja 2021. i dalje provodimo naše višegodišnje projekte, a uvodimo i  novi projekt i radionicu za najmlađe učenike.

Pričalica je radionica za učenike 1. i 2. razreda. Uz pomoć edukativnih slikovnica o higijeni i socioemocionalnim kompetencijama  potičemo čitanje, razvijamo maštu i stječemo korisne vještine i iskustva za snalaženje u svakodnevnim situacijama te prilagodbu okolini. Tijekom školske godine knjižničarka čita 10 odabranih slikovnica. Poticajnim pitanjima otkriva razinu razumijevanja pročitanog teksta kod učenika,  učenici iznose slična vlastita iskustva i osvješćuju problem o kojem priča govori. Učenici se likovno izražavaju samostalno ili u skupini, a pisano u jednostavnijim zadatcima. Radionica obično završava poticajnom igrom na temelju pročitane priče.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja  

Moto: Šest autora traži čitatelja

Odabrani naslovi :

Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (zbirka poezije),  Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (zbirka radioigara za djecu) i Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (roman za mlade)

Online izvore informacija istraživale su tri učenice viših razreda koje su i uspješno riješile online kviz, a jedna od njih je i nagrađena. Sve aktivnosti provedene su tijekom Mjeseca hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog 2021.

Naša mala knjižnica

Za učenike 3. razreda odabrano je 6 novih inspirativnih naslova dječjih književnika (iz Italije, Estonije, Litve, Poljske, Češke i Hrvatske)  uz koje je osmišljena kreativna knjižica. To su:

Susanna Mattiangeli: HB olovka, Els Heinsalu: Ahaa!, Kestutis Kasparavičius: Medvjedovanje, Asia Olejarczyk: Jeti u kojega nitko nije vjerovao, Petr Stančik: H2O i tajna vodena misija i Koraljka Milun: Baton i Roni.

Projekt provodimo tijekom cijele školske godine.

Čitanjem do zvijezda  je projekt koji i ove godine, već trinaesti put, promiče čitanje i kreativno izražavanje kod učenika viših razreda. U njemu  sudjeluje izuzetno mnogo škola diljem zemlje.Tema ovogodišnjeg projekta je " Knjiga i film". Učenici čitaju 3 romana po kojima su snimljeni filmovi, tako da su organizirane i zajedničke projekcije filmova na županijskoj razini. Knjige odabrane za ovogodišnji projekt su:

   Roald Dahl: Vještice, Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt i Ransom Riggs: Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu

Županijsko natjecanje održano je 4. ožujka 2022. godine online. Naša školska ekipa osvojila je 1. mjesto i plasirala se na državnu razinu! Državno natjecanje bit će početkom svibnja, nažalost također online. Čestitke Dori, Duji i Josipi na izvrsnom rezultatu.yessmiley 

ŠK. GOD. 2020./2021.

Unatoč pandemiji i školskoj godini rascjepkanoj nastavom na daljinu, ipak smo uspjeli provoditi naše već tradicionalne projekte.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020. godine tijekom Mjeseca hrvatske knjige odvijao se u skladu s epidemiološkim mjerama. Umjesto posudbe odabranih knjiga učenici su trebali istražiti online izvore informacija. Tema ovogodišnjeg kviza i svih događanja tijekom listopada i studenoga bila je Istraživači planeta Z. U online kvizu sudjelovale su četiri naše učenice i uspješno riješile sve zadatke iz kviza. Čestitamo!

Naša mala knjižnica u novoj školskoj godini ima i šest novih naslova. Ponovno su to knjige stranih i hrvatskih pisaca za djecu, a sve ispunjavaju vrlo visoke zahtjeve u likovnom i književnom izrazu. Kreativne knjižice prepune su zanimljivih zadataka i igara, a učenici mogu izraditi i svoju slikovnicu ili video uradak. Ove godine čitamo dvije zbirke priča (Slučajevi Macana Detektiva Nade Horvat i Rosica i fazan Tamare Bakran) i čak četiri slikovnice: Drhturavi vitez Kestutisa Kasparavičiusa, Tko je Antonio? Sussane Mattiangeli, Detektivi Tiko i Piko autorice Aino Havukainen i U blizini živi djevojčica Ide Mlakar Črnič. Trećaši će uživati u čitanju, a mi u njihovoj kreativnosti!

Čitanjem do zvijezda - prekrasan, ali i zahtjevan projekt koji završava natjecanjem privukao je ove godine samo četvero učenika od 6. do 8. razreda. Razumljivo je to, obzirom na nastavu na daljinu, mnoštvo obveza i nemogućnost skupnih priprema u školi. Nakon školskog natjecanja  troje najboljih (jedna učenica iz PŠ Vrsi i dvoje učenika iz matične škole u Ninu) sudjelovali su  na županijskom natjecanju. Natjecanje je održano online, a naši učenici osvojili su 4. mjesto. Bravo! Da ne zaboravimo napomenuti, ove godine trebali su pročitati čak četiri knjige povezane temom "U svijetu knjiga" i ljubavlju prema knjizi i čitanju. Odabrane su knjige Miris knjige Jadranke Klepac, Matilda Roalda Dahla, Demon školske knjižnice Moree Banićević i Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad) autorice Liz Pichon. Natjecatelji su iznimno zadovoljni ovogodišnjim naslovima, osobito knjigom Demon školske knjižnice. Pročitajte ju i vi! 

ŠK. GOD. 2019./2020.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. provodio se tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.) u narodnim i školskim knjižnicama u cijeloj zemlji. Ovogodišnja tema bila je "U ritmu odrastanja", a u skladu s njom bila su i odabrana djela. Čitali smo knjige Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić, Drugačija Ivane Guljašević i Eva, mala žena Vlaste Golub. Čitale su i rješavale online kviz samo dvije učenice viših razreda, no bile su zaista oduševljene odabranim naslovima i preporučile ih svima. Pozivamo vas da se dogodine uključite u ovaj projekt i pročitate neke nove zanimljive knjige.

Naša mala knjižnica novi je projekt poticanja čitanja u kojem sudjeluju učenici 3. razreda. Cilj ovoga projekta je poticanje kritičkog čitanja od najranije dobi i promoviranje vrhunskih književnih i likovnih ostvarenja domaćih i stranih autora. Ove godine upoznat ćemo djela hrvatskih, litavskih i slovenskih književnika i ilustratora za djecu. Projekt se provodi u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika koja je uz knjige pripremila i kreativne knjižice. Učenici će nakon čitanja ispunjavati kreativne knjižice, izraditi lutku knjižnog junaka, urediti čitateljski kutić, sudjelovati u literarnom i likovnom natječaju i provoditi mnoge druge zanimljive aktivnosti. Naša mala knjižnica sadrži 6 različitih naslova. To su slikovnice Sjeverac Dječarac i patka selica Branke Žodan i Podvodna priča Kestutisa Kasparavičiusa, roman Bodljikava priča Ive Dužić, zbirka priča Ding dong priče Jane Bauer, zbirka pjesama Čarobni kalendar Marijane Križanović te zbirka igrokaza Brljibanovo kazalište Nade Horvat. Veselimo se čitanju i stvaranju!

Čitanjem do zvijezda - Natjecanje u znanju i kreativnosti državni je projekt poticanja čitanja i promicanja kulture čitanja namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Nakon nekoliko godina ponovno sudjelujemo u ovom vrijednom projektu istraživačkog i kreativnog čitanja. Ovogodišnja tema je "Između stvarnosti i fantazije", a odabrane knjige su Harry Potter i kamen mudraca J. K. Rowling, Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow Jessice Townsend i Zmaj ispod Staroga grada Krunoslava Mikulana. Natjecanje se sastoji od pisanog ispita znanja i izrade i prezentacije plakata. Nakon školskog natjecanja troje najboljih sudjeluje na županijskom i, eventualno, državnom natjecanju u Čakovcu. Kako ovo natjecanje od učenika traži izuzetno veliki angažman, jako smo sretni što se uključilo čak petero učenika od 6. do 8. razreda (dvije učenice u PO Vrsi i troje učenika u matičnoj školi u Ninu). Svima im želimo puno sreće u natjecanju i užitka u čitanju!

Šk. god. 2018./19.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja i ove godine nudi zanimljive naslove objedinjene temom "Do baštine na krilima mašte".Riječ je o knjigama Sve o Evi Nene Lončar, Andautonac Snježane Babić Višnjić i Letači srebrnih krila Melite Rundek. Prijave za čitanje i sudjelovanje u kvizu su u tijeku. Javite se !

Tko čita ne skita - naš školski program poticanja čitanja obukli smo u novo ruho. Potičemo čitanje znanstveno-popularnih tekstova za djecu u knjigama i časopisima. Ne treba uvijek čitati samo književne tekstove (priče, pjesme, romane i igrokaze)- važno je čitati ! Zato smo ove godine odabrali zeleni vodič za djecu, knjigu Upoznaj prirodne ljepote Hrvatske i časopis Moj planet. Nakon čitanja izradit ćemo zajedničkim snagama razredni plakat velikih dimenzija i izložiti ga u knjižnici. U projektu sudjeluju učenici 3. razreda.

 Šk. god. 2017./18.

Tko čita,ne skita projekt je poticanja čitanja koji se provodi s učenicima 3. i 4. razreda  od listopada do svibnja školske godine 2017./18. U projekt su zasad uključeni učenici u Matičnoj školi, a u drugom polugodištu pridružit će nam se i učenici područnih škola. Učenici tijekom tjedna  čitaju sedam knjiga iz različitih područja, a nakon čitanja pišu kratki osvrt ili preporuku te ilustriraju najljepši dio po vlakstitom izboru. Slijedi izrada razrednog plakata, a po završetku projekta izložba svih plakata u knjižnici.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja i ove godine je organiziran u okviru Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog 2017.). Provodio se pod motom " Čitanje ne dolazi u pitanje" i u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i Hrvatskog centra za dječju knjigu. Čitala su se tri zanimljiva naslova: Milijunaši Maje Brajko-Livaković, Mali ratnik Tihomira Horvata i Pošalji mi poruku Sanje Pilić. Nakon čitanja učenici su rješavali online kviz o pročitanim djelima i uporabi online enciklopedija i leksikona. Tema ovogodišnjeg mjeseca knjige  je enciklopedistika, a moto "Sve na jednom mjestu" s ciljem poticanja  uporabe priručnika u tiskanom i online obliku. Iz naše škole u kvizu je sudjelovalo sedmoro učenika iz 5., 7. i 8. razreda, a slučajnim odabirom pobjednica je sedmašica Adriana.Uživali smo čitajući nove knjige, zabavili se i uključili školu u još jedan lijep i zanimljiv projekt. Čestitamo svima koji su čitali i rješavali kviz, a druge pozivamo da nam se pridruže dogodine. Možda dođemo i do Zagreba!

Čitateljski klub osnovali smo 21. studenoga 2017. godine u školskoj knjižnici. Članovima kluba postalo je jedanaestoro učenika, ljubitelja knjige.Oni će tijekom školske godine uživati čitajući i dobro se zabavljati, vježbati raspravljati o djelima, bogatiti rječnik i pokazati svoju kreativnost. Sastajat ćemo se jednom mjesečno i za svaki put pripremiti preporuke za čitanje, osvrte na knjige , lijepe misli, igrice, kvizove.. sve što nam bude zanimljivo i poticajno iz odabranih knjiga. Na prvom sastanku učenici su sami odabrali knjige koje će čitati ( naručili smo ih baš za čitateljski klub) pa će sljedeći put svatko predstaviti svoju knjigu. Veselimo se prvim komentarima i preporukama!

Čitajte više na knjižničnom panou i ovoj stranici koncem prosinca!

Galerija

 

 

Priloženi dokumenti:
20240205 135203.jpg

 

 
Raspored zvona

                                     

Nin

1. 07:45 – 08:30

2. 08:35 - 09:20

3. 09:25 - 10:10

4. 10:30 - 11:15

5. 11:20 - 12:05

6. 12:10 - 12:55

7. 13:00 - 13:45 

 

Vrsi

1. 08:00 – 08:45

2. 08:50 – 09:35

3. 09:40 – 10:25

4. 10:45 – 11:30

5. 11:35 – 12:20

6. 12:25 – 13:10

7. 13:15 – 14:00

 
Virtualna knjižnica

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Školski kalendar

Praznici raspoređeni u 4 dijela:

  • jesenski odmor za učenike počinje 30. listopada 2023. godine i traje do 1. studenoga 2023. godine, s tim da nastava počinje 2. studenoga 2023. godine.
  • prvi dio zimskih praznika za učenike počinje 27. prosinca 2023. godine i traje do 5. siječnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. siječnja 2024. godine.
  • drugi dio zimskih praznika za učenike počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače 2024. godine, s tim da nastava počinje 26. veljače 2024. godine.
  • proljetni odmor za učenike počinju 28. ožujka 2024. godine i završavaju 5. travnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. travnja 2024. godine.

Zadnji dan nastave je 21. lipnja 2024.

Priloženi dokumenti:
Kalendar rada.jfif

 
Upisi u srednju školu

 Image result for idemo u srednju

 
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Pogled u svijet

 
Zabavno i poučno

Image result for pravopis carnet

 

 
Forum
 
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
 
 

Flag Counter

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2019.

Ukupno: 94636
 
Službene stranice

 

Slikovni rezultat za škola za život

 
 > O školi  > Knjižnica  > Projekti i događanja
CMS za škole logo
Osnovna škola "Petar Zoranić" Nin / Ulica dr. Franje Tuđmana 3, HR-23232 Nin / os-pzoranic-nin.skole.hr / ured@os-pzoranic-nin.skole.hr
preskoči na navigaciju