Tjedan zdravog školskog doručka
Autor: Martina Predovan, 27. 10. 2022. 18:49

U tjednu od 10. do 14. listopada ove godine u našoj smo maloj školi po drugi puta, u suradnji s roditeljima, obilježili Tjedan zdravog školskog doručka.
[više]
ZAVRŠNA PRIREDBA U PŠ ,,NINSKI STANOVI''
Autor: Martina Predovan, 27. 6. 2022. 21:43
Posljednjeg dana proljeća, 20. lipnja 2022. u našoj smo maloj školi održali završnu školsku priredbu.
Osnovni motiv priredbe je bio da se kroz pjesmu, recitacije i ples oprostimo od naših četvrtaša: Antonele, Marija i Tije te im zaželimo puno sreće i uspjeha u petom razredu.
Kroz priredbu smo nastojali prikazati djelić onoga što naučili u protekloj školskoj godini kroz nastavu hrvatskog jezika te glazbene kulture. Svi su se učenici rado uključili u program priredbe te marljivo vježbali posljednje dane nastave.
Vrhunac uzbuđenja je bio vidjeti roditelje koji su svojim pljeskom nagradili trud vrijednih đaka. Osim pljeska, uslijedilo je i slatko iznenađenje za učenike u obliku torte kojom smo sve svi počastili na kraju priredbe. Isto su tako učenici iznenadili učiteljice cvijećem i poklonima.
Svima želimo ugodne praznike i da što više uživaju u suncu, moru, sladoledu, a s vremena na vrijeme i dobroj knjizi.
Učenici naše škole
Četvrtaši
Slatko iznenađenje
Jedna za kraj
[više]
Posjet voćnjaku Crocherry u Ninskim Stanovima
Autor: Martina Predovan, 11. 5. 2022. 08:24
Dugo razdoblje pandemije je nametnulo neka nova pravila ponašanja, ali i potaknulo na istraživanje neotkrivenih ljepota užeg zavičaja. Tako su učenici Osnovne škole „Petar Zoranić” Nin, PŠ Ninski Stanovi uz pratnju učiteljice Martine Predovan te učiteljice u PB Ines Jakovčević, sukladno kurikulumu škole, u srijedu, 13. travnja 2022. posjetili voćnjak Crocherry u Ninskim Stanovima.
Crocherry je jedan od najvećih voćnjaka trešnje u Europi, površine veće od 40 hektara s više od 26 000 stabala trešnje, a nalazi se svega nekoliko minuta vožnje od područne škole u Ninskim Stanovima.
Pri samom dolasku smo ostali zatečeni ljepotom i mirom kojim odiše voćnjak. Dočekala nas je gospođa Marina Meštrović i agronom Marino Mikić koji su nas poveli u obilazak voćnjaka. Kako trenutno nema većih radova, a time i radnih strojeva u voćnjaku, učenici su mogli uživati u slobodnoj šetnji.
Učenici su upoznali životni ciklus drveta te fenofaze u proljeće – od pupa do ploda. Osobitu pažnju učenika su privukle solitarne pčele. To je posebna vrsta pčela koje ne žive košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice i sve rade same. Otuda im dolazi i naziv samotarke ili solitarne. U voćnjaku se na mnogim mjestima mogu vidjeti natkrivene kućice ispunjene barskom trstikom gdje pčele polažu jajašca. Jedna solitarna pčela oprašuje voćke jednako učinkovito kao 120 letačica pčele medarice.
Veliki problem voćkama povremeno radi naša bura, a mi smo vidjeli neke od načina kako se voćke štite. Jedan od starinskih načina je sadnja maslina. U našoj smo šetnji zatekli radnike u rezidbi maslina, pa su nam pokazali i kako se to pravilno radi.
Jedna važna ekološka smjernica današnjice je okretanje obnovljivim izvorima energije, a time se upravo u voćnjaku bave. Ljubazni su domaćini objasnili učenicima kako se pomoću električne energije proizvedene u fotonaponskim pločama pokreću pumpe koje navodnjavaju voćnjak. Također su im pokazali i meteorološku stanicu u voćnjaku i objasnili kako radi sustav za obranu od mraza.
Na kraju smo obišli i proizvodni pogon gdje smo vidjeli proizvodnu liniju pomoću koje se prerađuje i pakira voće. Domaćini su nam objasnili kako su trešnje proizvedene u njihovom voćnjaku iznimne kvalitete, uzgojene u skladu s ekološkim načelima te imaju markicu premium kvalitete.
Ovo je bilo je doista lijepo i poučno iskustvo. Zahvaljujemo se našim domaćinima te roditeljima naših učenika koji su pomogli oko prijevoza.
Šetnja voćnjakom
Šetnja voćnjakom
Nastamba solitarnih pčela
Fenofaze stabla trešnje
Solitarna pčela
Meteorološka stanica
Proizvodna linija
Voćnjak zimi
MORSKA RIBA I ZRNO SOLI (POSJET TVORNICI CROMARIS I SOLANI NIN)
Autor: Iva Maras, 17. 6. 2021. 07:01
Bliži se kraj školske godine , smiješe se topli i sunčani dani a kako živimo uz more i uživamo sve blagodati koje nam more poklanja , učenici Osnovne škole „Petar Zoranić” Nin, PŠ Ninski Stanovi uz pratnju učiteljica Ive Maras i Martine Predovan, iskoristile su priliku i sukladno kurikulumu škole , odvele su učenike posjeti tvornici Cromaris i Solani Nin.
Solana Nin smještena je u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva. Prostire se na površini od 55 hektara. Proizvodi sol na tradicionalni način. Ninska je morska sol neprerađena i kao takva bogata prirodnim materijalima.
Cromaris je nastao 2009. godine spajanjem pionira hrvatske i europske marikulture pa tradicija uzgoja mediteranske ribe traje više od 40 godina. Sjedište tvrtke nalazi se u Zadru kao i pogon za preradu ribe. Na mjestu staroga mrijestilišta u Ninu otvorenog 1981. godine otvoren je 2015. jedan od najsuvremenijih pogona u Europi za mrijest mediteranske ribe premium kvalitete.
Učenike se napose dojmio bio-laboratorij u kojem su mogli promatrati jajašca riba i oku sitne „ nevidljive ribice“.
Bio je to jedan interesantan i iznimno poučan dan djeci i nama učiteljima.
Osnovna škola „Petar Zoranić” Nin se u proteklom razdoblju pridružila velikoj europskoj zajednici Erasmus + programa i dobila Erasmus akreditaciju i status eTwinning škole.
Ovim putem se želimo zahvaliti objema tvornicama na lijepom gostoprimstvu i nadamo se da ćemo idućim posjetom biti još bogatiji za znanje o ribljem svijetu i korisnosti soli koja život znači !
Iva Maras
Nakon "CREATIONS SUMMER SCHOOL" i u našoj školi su djeca imala priliku naučiti nešto o "suhom ledu".
Suhi led je ugljikov(IV) oksid (CO2) u krutom (čvrstom) stanju na temperaturi od -79°C i obično se koristi u obliku peleta. Suhi led je bez okusa i neutralnog mirisa. Idealan je izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja u toku transporta namirnica koje se lako kvare i proizvoda koji se moraju zamrznuti. Pomoću suhog leda sigurnog se mogu održati temperature između -25°C i +10°C (npr. sladoled je trajno zaleđen na suhom ledu, hlađenje tijekom transporta, vina, grožđa, itd.).
Zahvaljujući svojstvu da direktno isparava u plinovit oblik ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, vinarstvu, hlađenju namirnica i u transportu. Primjenjuje se i kao efikasno sredstvo za odmašćivanje (ulja, masti, supstanci na bazi voska, smole, ljepila) i čišćenje (proizvodnih ostataka, organskih supstanci, grafita, itd.). Ima primjenu u ugostiteljstvu i medicini.
Prednosti su mu: ekološki neškodljiv, nema troškova zbrinjavanja, nema površinski oštećenja kod čišćenja, mali period stajanja postrojenja, nema oštećenja uslijed vlage, itd.
Djeca su uživala istraživajući i promatrajući neke pokuse koje smo radili u učionici.
Budući da je cilj bio približavanje znanosti učenicima kroz sve predmete, uspješno smo proveli i "Razredni Disco", praveći dim koji djeca imaju priliku vidjeti na nastupima pjevača, kazalištu ...
Ovom prilikom moram naglasiti da nam je "MESSER" ( tvrtka koja se bavi proizvodnjom a nalazi se u Splitu), rado pomogla i to potpuno besplatno. Poslali su nam "suhi led" uz pomoć malog prijenosnog hladnjaka kamionom MC transporta. Bez njih naša radionica ne bi mogla biti realizirana.
Fotografije možete pogledati u našoj fotogaleriji.
Ovim putem se zahvaljujemo svim roditeljima , braći i sestrama koji su uljepšali i učinili uspješnim naš Projektni dan "Igrajmo se jezikom"
Također se moramo pohvaliti da nam je članak o događaju izašao na portalu zadarski.hr i 057 info,koji možete pronaći na linku:
http://www.057info.hr/vijesti/2016-03-12/djeca-i-roditelji-igrali-igre-iz-proslih-vremena
Vaše učiteljice Željana Popić i Iva Maras
Našoj školi odobren je KA1 projekt
OŠ "Petar Zoranić" Nin aplicirala je za Erasmus+, Ključna aktivnost 1 za područje općeg obrazovanja, rok 2. 2. 2016.g. Naš projektni prijedlog "Nova znanja i kvalitetne metode poučavanja u europskoj školi" je prihvaćen od strane AGENCIJE ZA MOBILNOST I PROGRAME EU.
Priloženi dokumenti :
http://www.narodni-list.hr/posts/291205002
Nakon uspješnog završetka ISE SUMMER SCHOOL u ATTICI (Grčka) napravile smo sažetak te vam ga ovim putem i predstavljamo u obliku Power Point prezentacije koju možete pogledati .
Popis postojećih albuma:
Nin
1. 07:45 – 08:30
2. 08:35 - 09:20
3. 09:25 - 10:10
4. 10:30 - 11:15
5. 11:20 - 12:05
6. 12:10 - 12:55
7. 13:00 - 13:45
Vrsi
1. 08:00 – 08:45
2. 08:50 – 09:35
3. 09:40 – 10:25
4. 10:45 – 11:30
5. 11:35 – 12:20
6. 12:25 – 13:10
7. 13:15 – 14:00
- jesenski praznici počeli bi 31. listopada trajali do 1. studenoga 2022. godine, s tim da bi nastava počela 2. studenoga.
- prvi dio zimskih praznika za učenike počeli bi 27. prosinca i trajali do 5. siječnja, s tim da bi nastava počela 9. siječnja 2023. godine.
- drugi dio zimskih praznika za učenike počeli bi 20. veljače i završili 24. veljače 2023. godine, s tim da bi nastava počela 27. veljače 2023. godine.
- proljetni praznici za učenike počeli bi 6. travnja i završili 14. travnja 2023. godine, s tim da bi nastava počela 17. travnja
- Prema Ministarstvu ljetni praznici će započet 23. lipnja 2023. godine. Osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad.
« Ožujak 2023 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |