preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Petar Zoranić" Nin

 > Zaton
Područna škola Zaton

PRIRUČNIK ZA TJELESNU I ZDRAVSTVENU KULTURU

Autor: Martina Jelenković, 8. 6. 2021. 12:38

"U zdravom tijelu, zdrav duh"

Mi nikada ne odmaramo. Tako smo ovoga puta sudjelovali u izradi priručnika za predmet Tjelesna i zdravstvena kultura "U zdravom tijelu, zdrav duh", u izdanju Školske knjige. Petero učenika, kombiniranog razrednog odjeljenja 1. i 3. razreda su prave male zvijezde ovog priručnika. Naime, oni su snimili 90ak video zapisa i isto toliko fotografija. Knjižica sadrži različite ideje za uvodni dio nastavnoga sata, ali i razne štafetne igre, igre za opuštanje te one kratke igre koje se mogu koristiti u mikropauzama, tijekom nastavnoga sata, kada nam malo popusti pažnja. Svaka vježba, na 70 stranica priručnika, sadrži fotografiju, ali i zappar kod koji prilikom očitavanja otvara video izvedbu vježbe, a mali vježbači su učenici naše škole.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

LEGENDA O BISKUPU GRGURU NINSKOM

Autor: Martina Jelenković, 8. 6. 2021. 10:42

Snimili smo igrokaz!

 

Iako je naša škola mala, srcem je velika. Uvijek smo vrlo aktivni, a ovoga puta nas je naša znatiželja odvela na put legendi. Nin je grad bogate povijesti i brojnih legendi.

Komentirajući tu bogatu Ninsku povijest, prisjetili smo se legende o biskupu Grguru Ninskom čijeg

je konja ugrizla zmija. Brzo smo došli na ideju lutkarskog igrokaza o biskupu Grguru. Napisali smo tekst i napravili lutke, a učenici su postali najveći profesionalci u svom posebnom zadatku. Legenda kaže da je biskup Grgur Ninski jednoga dana išao jahati svoga konja, mi smo ga nazvali Jure. Jahali su kod crkvice svetoga Nikole. U tom trenutku je konja Juru ugrizla zmija Marica. Biskup Grgur Ninski je bio jako ljut na zmiju Maricu koju su došle podržati i druge zmije. U toj ljutnji je biskup Grgur Ninski kazao kako više na tom području neće biti zmija. Navodno ih zaista na području od crkve svetoga Nikole pa sve do mjesta Privlaka nema. Kako bi naša pripovjedačica rekla: "Je li legenda istinita ili nije, prosudite sami!".

Kada su učenici pročitali tekst i vidjeli lutke, sreći nije bilo kraja. Vidjevši tu radost na dječjim licima, igrokaz smo odlučili snimiti i to na lokaciji na kojoj se cijela priča davnih godina i odvijala. Na poveznici možete vidjeti kako nam je bilo: https://youtu.be/25X7vfpgxSk.

Na temu Legende našega kraja smo otvorili i eTwinning projekt.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

PETAK ZA STO

Autor: Martina Jelenković, 3. 5. 2021. 14:20

Osmišljavali smo zagonetke!

 

Baš je bio zanimljiv ovaj petak. Učiteljica nam je pripremila zagonetke i možemo vam reći da smo bili odlični u pogađanju, možda čak i super odlični :). Ehh, ali tada je uslijedio teži dio, morali smo pokušati osmisliti svoju zagonetku. Jesmo li uspjeli, prosudite sami :).

 

Crvene sam kože,

peteljku imam.

Ja sam _________ .

                        Luce Pavlović, 1. razred

 

Skakanje po granama,

vrlina mu je prava.

Jede banane, cijeloga dana.

On je __________ .

                        Tonka Peša, 1. razred

 

 

Dugačak mi je vrat,

glavobolju mi stvara držati ga.

Ja sam __________.

                        Nera Peša, 1. razred

 

Ona stalno nešto traži,

mijaukanje joj nešto znači.

Po stablu skače,

u nadi da miša nađe.

Ona je ____________.

                        Tonka Peša, 1. razred

Autorica: Martina Jelenković

[više]

PROLJEĆE NAM JE TU

Autor: Martina Jelenković, 3. 5. 2021. 14:17

Topli dani pred nama!

 

Zadnji dan, prije proljetnog odmora, iskoristili smo za boravak u prirodi. Proljeće smo odlučili pozdraviti odlaskom u UVALU PRIMORKA, na takozvani Otočić zdravlja. Putem do Uvale smo promatrali proljetnice kako ukrašavaju naš okoliš. Razgovarali smo o vremenskim prilikama u proljeće te o biljkama koje cvatu u ovo vrijeme. Prisjetili smo se i životinja koje dobivaju svoje mlade, ali i onih koje se bude iz zimskog sna te se vraćaju sa svog dalekog puta. Kada smo došli na našu lokaciju, proveli smo vrijeme promatrajući cvijeće i prekrasno plavo nebo. Tada smo malo vježbali jer na našem, kako ga mi volimo nazvati, otočiću zdravlja, imate prave pravcate sprave za vježbanje. Dođite i vi.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

NAŠI RADOVI NA IZLOŽBI U KNEŽEVOJ PALAČI

Autor: Martina Jelenković, 3. 5. 2021. 14:10

U povodu dana Zadarske županije: "Županijo, sretan ti rođendan!"

 

Sudjelovali smo na natječaju Zadarske županije "Županijo, sretan ti rođendan!", povodom dana Zadarske županije. Tema natječaja je bila prikazati manje poznata mjesta naše županije. Učenici 1. i 3. razreda Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton su napravili crkvicu svetoga Andrije. Prilikom gradnje su se koristili kamenčićima koje su tražili u svome mjestu. Učenici 2. i 4. razred Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton su izgradili kulu Kaštel, a materijal izrade je bio glinamol. Izložba je otvorena 12. travnja u Kneževoj palači, a bit će otvorena sve do 7. svibnja.

 

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Martina Jelenković, 3. 5. 2021. 14:03

"Obnovimo našu Zemlju!"

 

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Ideja za obilježavanjem Dana planeta Zemlje je nastala 1969. godine, ali se taj dan službeno obilježava od 1992. godine. Taj dan se obilježava u 190 zemalja, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine. Ovogodišnji slogan obilježavanja je "Obnovimo našu Zemlju!".

Mi svake godine obilježavamo ovaj važan dan. Učenici 1. i 3. razreda su gledali edukativni video na temu onečišćenja. Potom su osmišljavali pitanja koja su postavili Zemlji, a na plakatu su prikazali Zemlju kako im odgovara na ista. Učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton su napisali eko poruke koje sada krase naš školski vrt.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

UVIJEK VRIJEDNI

Autor: Martina Jelenković, 25. 3. 2021. 08:13

Donesi čep za skupi lijek!

Tvrtka Čistoća Zadar daaavno je pokrenula akciju prikupljanja čepova za kupovinu skupih lijekova, a mi sudjelujemo u njoj od samih početaka. Tijekom cijele godine aktivno prikupljamo čepove, a svake godine u ožujku ili travnju pozovemo gospođu Vesnu Đili, samostalnu stručnu suradnicu za edukaciju i promidžbu tvrtke Čistoća kako bi nas naučila ponešto o pravilnom zbrinjavanju otpada. Tako je bilo i ovog ožujka, točnije baš 22. ožujka, na dana kada se obilježava i Svjetski dan voda. Naučili smo puno novih informacija, ali dobili smo i poklon, dvije nove žabice, za otpad, koje krase naše učionice.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

SVJETSKI DAN VODA

Autor: Martina Jelenković, 25. 3. 2021. 08:09

Voda, naše najdraže piće!

 

Jeste li znali da se krastavac i meduza sastoje od 95 posto vode? Znate li da čovjek može preživjeti i mjesec dana bez hrane, ali bez vode ne može duže od jednog tjedna? Da, da. A jeste li znali da se naše tijelo sastoji od oko 60 posto vode? Vjerojatno neke od ovih informacije i niste znali, ali nismo ni mi. U našoj školi smo, 22. ožujka, obilježili Svjetski dan voda. Naučili smo puno toga, gledali smo video prezentacije o zagađenjima, a zatim i napravili plakat te kapice s kapljicama. Shvatili smo koliko je važno očuvanje voda i koliko tu našu dragocjenu vodicu :), trebamo čuvati.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

DAN ŠARENIH ČARAPA

Autor: Martina Jelenković, 25. 3. 2021. 08:05

Azra Dedić: "Kod mene nikada nije bilo prepreka i nikada ih neće biti!"

 

Ove nedjelje, 21. ožujka, cijeli svijet je obilježio jedan vrlo važan dan, a to je Svjetski dan osoba s Down sindromom. Toga dana ljudi, diljem svijeta, u znak podrške osobama s Down sindromom odijevaju različite čarape. Mi toga dana nismo imali nastavu, ali nas to nije spriječilo da ga svi obilježimo kod kuće, a sutra dan i u školi. Naravno, odjenuli smo različite čarape, a uz to smo se i dobro nasmijali :).

Učiteljica nam je kazala nešto više o osobama s Down sindromom. Naučili smo da je Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška (na 21. paru kromosoma se nalaze tri, umjesto dva kromosoma), a kromosom je sitan dio stanice koji nosi nasljedne informacije u obliku gena. Nastaje u trenutku začeća ( u trbuhu majke koja nosi malu bebu).

Pogledali smo video naše poznate plivačice s Down sindromom Lucije Mijolović. Saznali smo da je ona viceprvakinja u plivanju, a zatim smo poslušali i priču Dore Golub.

Posebno nas je obradovala priča Azre Dedić, osobe s Down sindromom, koja se Judom bavi 12 godina, od nje smo naučili da nikada u životu ne treba odustajati.

Naučili smo da su sve osobe na ovome svijetu jednako vrijedne. Osobe s Down sindromom su drugačije od nas, ali su jednako vrijedne.

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

OBILJEŽILI SMO DAN OČEVA

Autor: Martina Jelenković, 25. 3. 2021. 08:02

Pehar za najboljeg tatu!

 

U Hrvatskoj se, svake godine, 19. ožujka obilježava Dan očeva. Najstariji zapis o obilježavanju ovog dana ima oko 4000 godine. Tada je dječak Elmes napisao čestitku svome ocu i zaželio mu dug život i dobro zdravlje. Ne obilježavaju sve zemlje Dan očeva na isti datum pa se tako, na primjer, u Njemačkoj ovaj dan obilježava 40 dana iza Uskrsa, u Danskoj i Finskoj se obilježava druge nedjelje u studenom, dok se na Novom Zelandu obilježava prve nedjelje u rujnu. 

Mi smo našim tatama napravili jednu lijepu čestitku, ali ni to nije bilo dovoljno kako bi im iskazali svu ljubav pa smo napravili i pehare za najboljeg tatu! Tate su bile oduševljene, a pehari su dobili posebno mjesto u našim kućama.

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

SUDOKU KAO ZABAVA

Autor: Martina Jelenković, 14. 3. 2021. 23:21

 

Mozgalica za vježbu mozga! 

 

Jedna od zanimljivih aktivnosti koju provodimo u sklopu izvannastavne aktivnosti Kreativne radionice je Sudoku. Jeste li znali da sudoku na japanskom znači broj jedan? Ako niste, ne brinite, nismo znali ni mi, ali smo naučili :). To je vrsta matematičke mozgalice čije je rješavanje temeljeno na logici. Sudoku se sastoji od jednog kvadratnog polja, a unutar tog polja se nalazi 81 kvadratić. Kada nam je učiteljica kazala da ćemo rješavati sudoku, bili smo pomalo zbunjeni ni sami nismo znali kako ćemo se snaći. Sve se dodatno zakompliciralo kada je učiteljica kazala da se u niti jednom kvadratiću ne smiju ponavljati brojevi. Eh, da, nismo vam kazali kako se u sudoku tablicu trebaju upisivati brojevi od jedan do devet. Međutim, vrlo brzo smo se privikli i uspješno riješili naš sudoku. Dok su učenici trećeg razreda rješavali pravi matematički sudoku, učenici prvog razreda su rješavali sudoku, ali sa sličica oblaka, sunca, mjeseca i leptirića.

 

Autorica: Martina Jelenković

 

 

 

 

[više]

NOĆ MUZEJA

Autor: Martina Jelenković, 14. 3. 2021. 23:19

 

Posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla!

 

Ova nastavna godina nam je po mnogočemu drugačija. Nismo u mogućnosti ići u naše standardne posjete kinu, kazalištu i muzejima, ali smo se, uz sve navedene teškoće, potrudili da nam ništa ne nedostaje. Tako smo se odlučili održati virtualnu noć muzeja i posjetiti Tehnički muzej Nikole Tesle. Naučili smo da se Muzej nalazi u našem glavnom gradu Zagrebu i puno novih informacija o našem poznatom izumitelju Nikoli Tesli, koji je rođen u Smiljanu pokraj Gospića. Kroz virtualnu posjetu nam je kustos muzeja pokazao i razne "pokuse". Bilo nam je jako zanimljivo. 

 

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

KREATIVNE RADIONICE

Autor: Martina Jelenković, 14. 3. 2021. 23:18

 

Upoznavanje s MICRO:BITOM!

 

Znate li što je MICRO:BIT? To vam je jedno malo računalo koje stane u svaki džep :). Koristeći se njime lako možete shvatiti kako radi računalo i što se događa kada tipkate po vašem mobitelu i računalu. Na njemu se nalazi zaslon od LED dioda, tipke, senzori i mnoge druge značajke, a sve što vam treba, uz njega, je računalo, telefon ili tablet kako bi se mogli spojiti na internetsku stranicu na kojoj možete kodirati vaš MICRO:BIT. Mi smo se, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, počeli koristiti njime, počnite i vi :).  

 

Autorica: Martina Jelenković

 

 

[više]

RAZREDNO KINO

Autor: Martina Jelenković, 14. 3. 2021. 23:13

 

Mali filmofili!

 

Ova godina nam je prepuna događanja. Ipak, neke od njih smo proveli na drugačiji način. Učenici Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton su, u sklopu projekta, trebali popratiti razne kinoprojekcije. To, naravno, nije bilo moguće na onaj standardni naučeni način, ali nas to nije spriječilo da u naš razred "donesemo" dašak kina. Tako smo se dogovorili da ćemo u školu donijeti kokice ili nešto što najviše volimo grickati te najdraže nam piće. Dobili smo naše kino ulaznice i avantura je mogla početi.

 

Autorica: Martina Jelenković

 

 

[više]

JA U PROMETU

Autor: Martina Jelenković, 14. 3. 2021. 23:08

 

Poštujte naše znakove!

 

U našoj školi je nastava Prirode i društva uvijek zanimljiva. Ovoga puta smo naučili nešto više o prometu, a kako najbolje naučiti naš nastavni sadržaj nego kroz praktični rad :). 

Ovoga puta nas je naša učiteljica odvela izvan naših učionica te nas upoznala, ali i upozorila na sve što moramo paziti kada smo sudionici prometa. 

Što je promet, a što prometnice, tko sve sudjeluje u prometu, tko se kreće nogostupom i što su prometni znakovi, samo su neke od zanimljivih, ali i nama važnih informacija koje smo saznali toga zanimljivoga nastavnoga dana. 

 

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

VIRTUALNA ŠETNJA ZAGREBAČKIM ZOOLOŠKIM VRTOM

Autor: Martina Jelenković, 5. 3. 2021. 09:18

ZOO u gostima!

 

Došla je i ta naša srijeda. Jedvaaa smo čekali. Znali smo da ćemo se u 10: 30 sati, preko Zoom aplikacije, pridružiti jednoj virtualnoj posjeti Zoološkog vrta grada Zagreba. Sjeli smo na svoja mjesta i čekali da prođu sekunde koje su trajale predugo. I eto ih...., upalila se kamera, a s druge strane nas je dočekala nasmijana edukatorica Katarina. Ona nas je uputila kako ćemo danas naučiti neke zanimljivosti o životinjama. Naučili smo koja je najveća životinja na svijetu, kako izgleda ptičje pero i čemu ono služi. Učili smo i o sisavcima, vodozemcima i beskralježnjacima, a na kraju predavanja nam je edukatorica Katarina pokazala pravu pravcatu zmiju koju je držala u ruci, kaže da je skrooooz bezopasna :). Bili smo prepuni pitanja, a naša edukatorica nam je strpljivo odgovorila na svako od njih.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

100. DAN ŠKOLE

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 23:00

Sto dana iza nas!

 

Jedva smo dočekali petak ujutro. Znali smo da je punih sto dana škole iza nas i da jedan tako veliki dan trebamo posebno obilježiti. Knjige su ostale u torbama, a mi smo odmah krenuli s razgibavanjem. Radili smo razne vježbe, a od svake vježbe smo napravili deset ponavljanja i tako dok nismo došli do broja sto. I učiteljica je vježbala s nama :).

Pokušavali smo se dosjetiti svih riječi koje u sebi imaju riječ sto. Ideje su prštale, ali tada smo malo odlučili maštati pa smo izmišljali riječi koje u sebi imaju riječ sto. Nije nam bilo dosadno :).

Tada smo zasadili stablo masline u školskom dvorištu kojem smo dali ime Stoša.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:55

Ti nisi sam/sama!

 

Obilježavanje Dana ružičastih majica počelo je u Kanadi kao znak podrške jednom dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje jer je obukao ružičastu majicu. On je tim činom htio dati podršku svojoj teško bolesnoj majci. Ovaj važan dan, borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježavamo svake godine zadnje srijede u veljači. 

Što je bullying, što je fizičko, a što psihičko nasilje, samo su neke od tema o kojima smo danas razgovarali, a podršku svima koji trpe vršnjačko nasilje smo dali kroz izradu ružičastih majica na koje smo napisali razne poruke podrške djeci koja trpe nasilje.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:46

„Zajedno za bolji Internet.“

 

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije, organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Navedenoj inicijativi su se, i ove godine, pridružili učenici Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton.

Razgovarali smo  kako se sigurno koristiti Internetom te o čemu moramo voditi računa. Učenicima je posebno zanimljiv bio razgovor o društvenim mrežama i raznim aplikacijama za dopisivanje, a zajednički smo utvrdili važnost čuvanja svoje lozinke. Kazali smo kako je vrlo važno, ako nam se javi nepoznata osoba kazati to roditeljima ili učiteljima. Utvrdili smo razlike između virtualnoga i stvarnoga prijateljstva.

 

Naše učenje smo malo digitalizirali kroz interaktivnu sliku  (https://view.genial.ly/6021100911728e0d19284b09/interactive-image-dan-sigurnijeg-interneta).

 

Na kraju nastavnoga sata smo izradili plakat, a učenici su, kod kuće, odigrali i kviz :).

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

PP VRANSKO JEZERO - MASKENBAL PTICA

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:31

Učili smo o pticama močvarnih područja!

 

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače. Taj nas datum podsjeća na dan potpisivanja Ramsarske konvencije-  konvencije o močvarama od međunarodne važnosti.

Ovogodišnja tema obilježavanja je „Vlažna staništa i voda“. Naslovom teme se naglašava važnost močvara u očuvanju svjetskih zaliha vode. Potrebe za vodom su sve veće, a zaliha vode se smanjuje te nam prijeti nedostatak vode.

U sklopu obilježavanja učenici su učili o važnosti svih voda, ali i o pticama kojima je močvara prirodno stanište.

 

U sklopu navedenog, učenici su, na satu Prirode i društva te Likovne kulture, izrađivali maske ptica poput vivka, češljugara, liske, zlatovrane i drugih te na zabavan način naučili ponešto o pticama močvarnih područja.

 

Učenike Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton je posebno obradovala nagrada za sudjelovanje, a to je vožnja električnim vlakićem ili ulaz u adrenalinski park Parka prirode Vransko jezero.

 

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

ZASADI STABLO

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:24

Brinemo o našem okolišu!

 

Kao i svake godine, učenici Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton su se odazvali kampanji sadnje drveća "Zasadi drvo, ne budi panj!".

Ove godine su nam u pomoć priskočili roditelji učenika Jordana Peroša koji su nam odlučili donirati tri stabla maslina. Naravno, oni su nam pomogli i u sadnji, a tata našega Jordana nam je kazao o kojim je sadnicama riječ te kako pravilno brinuti o našim novim zelenim prijateljima.

Saznali smo puno novih informacija, ali se i prisjetili već poznatih informacija o važnosti šuma za naš okoliš i proizvodnju kisika.

Kako nam se bližilo i obilježavanje stotog dana škole, smišljali smo razna imena za naše masline koja u sebi imaju riječ sto. Ideje su nam samo navirale: Stoša, Stoško, Stotko, Stolisnik... Nismo se ni sami mogli odlučiti koje bi ime našim maslinama najbolje odgovaralo pa smo se odlučili pričekati još malo s imenima :).

 

Autorica: Martina Jelenković

 

[više]

POZDRAV GODIŠNJIM DOBIMA

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:20

Zima, zima- e, pa šta je?

 

Ušetali smo u najhladnije godišnje doba. Brrrr, baš je zima. Ali kao što trebamo toplo vrijeme, tako  trebamo i hladno vrijeme. Mi smo se odlučili svako godišnje doba pozdraviti i zaželjeti mu dobrodošlicu pa tako i našoj zimi. Brzo će ona proći, a zatim nam dolazi proljeće pa naše najdraže ljeeetooooo :).

I kako kraj naše pjesmice kaže- Ako je zima, nije lav. Zima, zima - pa neka je, ne boji se tko je zdrav!

Autorica: Martina Jelenković


[više]

MAŠKARE NA NAŠ NAČIN

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 22:03

Školski karneval Osnovne škole ,,Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton!

 

Veljača je mjesec kojem se, u našoj školi, posebno radujemo. Tradicionalno učenici Osnovne škole ,, Petar Zoranić'', Nin, Područne škole Zaton, u vrijeme maškara, prošetaju svojim mjestom te tako obraduju rodbinu i prijatelje koji ih lijepo ugoste i zabave se s njima. To je dan pun zabave, pjesme i plesa. Ove godine nismo mogli maškare obilježiti na naš način. Znali smo da ćemo imati naš karneval, ali smo morali osmisliti novi način obilježavanja. Nakon malo razmišljanja, zajednički smo došli na ideju :). Pa daaaaa....imat ćemo razredni bal. Došao je četvrtak, a u školu su počeli stizati kauboji, princeze, vještice, kraljevne, klaunovi, samuraji, čarobnjaci....

Svaka maškara je morala izvesti svoju točku kojom će se predstaviti publici. Zaključili smo da su pobjednici svi jer se nismo mogli odlučiti koja je najbolja maska!

Autorica: Martina Jelenković


[više]

VALENTINOVO

Autor: Martina Jelenković, 25. 2. 2021. 21:52

Dan svih onih koji se vole!

 

Ova naša veljača nam je prepuna aktivnosti, ali jedna od nama dražih je svakako i Valentinovo, dan svih onih koji se vole. U školi smo razgovarali o različitim vrstama ljubavi, a najviše smo pažnje pridali ljubavi unutar obitelji te prijateljskoj ljubavi. Našu razrednu, odnosno pravu prijateljsku ljubav smo prikazali kroz jedan plakat s našim zajedničkim fotografijama. 

 

Na papiriće u obliku srca smo pisali što je sve za nas ljubav.

 

Autorica: Martina Jelenković


[više]

Božić u Zatonu

Autor: Martina Jelenković, 22. 12. 2020. 13:25

Mali dašak blagdana!

 Ni situacija u kojoj smo se našli, nas nije spriječila u našim Božićnim običajima. Svake godine, na javnoj priredbi, mještanima Zatona pokažemo sve što smo marljivo vježbali. Bude tu pjesme, recitacije i plesa.  Ova godina je nešto drugačija od prethodnih, ali nas ni to nije spriječilo da blagdanski duh zavlada našom školom. Kroz cijeli prosinac smo marljivo izrađivali ukrase i poklone, ali smo i pripremali jedan video uradak kojim smo htjeli približiti sve aktivnosti koje smo provodili kroz ovaj mjesec.

Posebno bi se zahvalili Turističkoj zajednici mjesta Zaton, koja nam je i ove godine omogućila poklone za svakog učenika, odnosno učenicu naše škole.

 

Nećemo vas više držati u neizvjesnosti :), evo videa:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nmws2q4hLDc&t=40s

 

Želimo vam sretan Božić i novu godinu.

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

KRALJICA VOĆA

Autor: Martina Jelenković, 30. 10. 2020. 17:21

Svaki dan jedna jabuka!

 

Danas smo obilježili Dan jabuka. Ova godina je posebna jer se ovaj dan obilježava punih 30 godina. Naučili smo da je jabuka prozvana kraljicom voća i da je najkompletnije voće jer ima baš sve što organizmu treba. Puunaaaa je vitamina i minerala, a može se jesti u svako doba dana. Postoje razni načini kako možemo jesti jabuke. Možemo je jesti svježu, to nam je najdraže, ali je jako volimo i u kolačima :). Bake i djedovi najviše vole kompot od jabuka. Naučili smo da jabuka pripada porodici ruža, ali i da je najveća jabuka ikad ubrana imala čak 1.5 kilograma.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

OBILJEŽILI SMO DANE KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Autor: Martina Jelenković, 30. 10. 2020. 08:47

Kruh koji život znači!

 

Jedva smo dočekali taj petak. Iako je vani padala kiša, naša srca je grijala jedna posebna toplina. Jutro je počelo zanimljivo. Učiteljice su nam pokazale naše divne slavonske ravnice i polja pšenice, a zatim i sam proces obrade žita te proizvodnju kruha. Bilo je jako zanimljivo. Ipak, jedva smo dočekali trenutak kada nam je došao don Jerko Vuleta i blagoslovio naše krušne proizvode koje smo marljivo pripremali. Nakon blagoslova je uslijedila, svima nam draga, degustacija.

Kako nam je bilo procijenite sami :).

 

Autorica: Martina Jelenković

[više]

MATEMATIKA UZ QR KODOVE

Autor: Martina Jelenković, 28. 10. 2020. 17:07

Obilježili smo Code Week!

U Osnovnoj školi „Petar Zoranić”, Nin, PŠ Zaton je ovaj tjedan bio prepun zabave. Cijeli tjedan je bio u znaku kodiranja. Daa, dobro ste čuli- kodiranja. Odlučili smo sudjelovati u Code Week-u, odnosno Europskom tjednu programiranja. Prvo smo naučili što je QR kod, a zatim smo naučili kako napraviti jedan takav kod. Prvo što smo napravili je pozivnica :), a zatim smo krenuli radi kodove na kojima su matematički zadatci s dosad naučenim sadržajem. Kada smo napravili sve zadatke, uslijedio je odabir istih, a zatim i očitavanje kodove, svojim pametnim telefonima. koje smo potom, na papir, rješavali. Bilo nam je prezabavno, pokušajte i vi :).

Autorica: Martina Jelenković

[više]

ETWINNING PROJEKT Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Jelenković, 28. 10. 2020. 16:42

Apoksiomen je doputovao i u Zaton!

Dugo smo ga čekali, trebao je doći još prošle nastavne godine, ali nas je korona virus malo omeo. Unatoč svemu, uzbuđeno smo dočekali dan kad će Apoksiomen doći u našu školu. Krenuo je s Lošinja na svoj put po cijeloj Hrvatskoj, a nakon posjeta našoj školi je otputovao u Osnovnu školu "Karlobag". Naučili smo da je brončani kip Apoksiomena izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. godine i da je, za sada, jedina pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Kod nas je došla umanjena replika koja je vjerodostojan prikaz kipa koji se čuva u Bijeloj sobi Lošinjskog muzeja. MI smo ga odlično ugostili, upoznali smo ga s našim malim Zatonom, nacrtali mu crteže i napisali pismo, a kako nam je bilo, pogledajte na fotografijama :).

Autorica: Martina Jelenković


[više]

POZDRAV GODIŠNJIM DOBIMA

Autor: Martina Jelenković, 28. 10. 2020. 16:22

Stigla nam je jesen!

Baš nam je brzo stigla ova jesen. Huh! I možemo vam reći da nas baš zafrkava. Prvo nam je donijela malo hladnoga zraka, a onda je opet zatoplilo. E, sada već imamo osjećaj da nam se i zima bliži. Nebo je često oblačno, a temperature su sve niže. Najteže nam pada što se skratio dan. Unatoč svemu, mi jako volimo jesen. Jesenske boje su prekrasne. Kako bi pozdravili našu jesen, otišli smo u prirodu i skupili listove listopadnih stabala koji lagano padaju na tlo. Od prikupljenih listića smo se odlučili napraviti naše razredno jesensko stablo.

Autorica: Martina Jelenković

[više]

Vježbanje na daljinu

Autor: Administrator , 13. 5. 2020. 16:37

Vodič za sve generacije :)!

Nastava na daljinu ne pada nam uvijek lako, ali se uvijek trudimo napraviti nešto zabavno kako bi što manje mislili o razdvojenosti od naših prijatelja. Tako smo smislili ideju jednoga vodiča za vježbanje u kojem ćemo svi sudjelovati.  Ako već nismo zajedno u klupama, bit ćemo bar zajedno u našem malom projektu :). Našim vodičem smo htjeli pomoći svim učenicima koji bi htjeli vježbati kod kuće.
Napravili smo uvodni dio u kojem su vježbe razgibavanja, a zatim smo oponašali hod životinja.
Pogledajte naš video do kraja, tamo Vas čeka malo iznenađenje!

Vaši učenici 2. i 4. razreda Područne škole Zaton

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9Z1zdCnBlT4&t=87s

[više]

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Autor: Administrator , 25. 3. 2020. 18:03

Obilježili smo Dan šarenih čarapa!

U subotu, 21. ožujka smo obilježili online Svjetski dan osoba s Down sindromom. Iako nas ovaj čudni virus malo remeti i ne možemo ići u školu, nije nas poremetio u obilježavanju Dana šarenih čarapa. Osobe s Down sindromom su drugačije od nas, ali jednako vrijedne. Svaki je čovjek jednako vrijedan i svi smo mi jednaki u različitosti. :)

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška (na 21. paru kromosoma se nalaze tri, umjesto dva kromosoma), a kromosom je sitan dio stanice koji nosi nasljedne informacije u obliku gena. Nastaje u trenutku začeća ( u trbuhu majke koja nosi malu bebu). 

[više]

Torbe od starih majica

Autor: Administrator , 11. 3. 2020. 19:59

Nama zapravo nikad nije dosadno :). Jednu srijedu su nam učiteljice rekle da donesemo sutra staru majicu, ni sami nismo znali što nas čeka... Došao je četvrtak i zadnji nastavni sat, a radne akcije su počele. Za zadatak smo imali napraviti torbu od starih majici, ali ne ukrasnu torbu već pravu pravcatu torbu kojom ćemo se moći koristiti. Bili smo pomalo uzbuđeni jer nismo znali što nas čeka. Jako smo se trudili, a kako smo se približavali kraju sve smo bili uzbuđeniji. Rad je ispao fantastično! Dobili smo prekrasne nove torbe od starih majici, pokušajte  i vi :).
Uz to što smo napravili super torbe, naučili smo se služiti iglom i koncem. Možda bi sada mogli pomoći roditeljima zašiti pokoju čarapu staru čarapu, tko zna :)
Torbe će nam do kraja nastavne godine stajati izložene u školi, a sve što budemo htjeli ćemo sačuvati u njim te ih na kraju nastavne godine ponijeti kući.

 

[više]

Dan ružičastih majica

Autor: Administrator , 11. 3. 2020. 19:52

Što je nasilje? Je li nasilje samo fizički napad? Koje vrste nasilja postoje? Što je bullyng te što je cyber bullyng samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarala prilikom obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Razgovarali smo o samim početcima obilježavanja Dana ružičastih majici davne 2007. godine kad je dječak iz Kanade došao u školu, u ružičastoj majici, kako bi dao podršku svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Dječak je doživio vršnjačko nasilje.
Nakon uvodnog razgovora smo izrezali šablonu velike ružičaste majice. Učenici trećeg i četvrtog razreda su imali, za zadatak, napisati riječi podrške vršnjacima koji svakodnevno proživljavaju vršnjačko nasilje, a učenici prvog i drugog razreda su pisali što je zaista važno u životu ( ljubav, obitelj, prijateljstvo, podrška...).
Na ploču smo napisali poruke ohrabrenja koje smo poslije napisali na majicu, a majicu smo postavili na pano kako bi nas svakodnevno podsjećala na prave životne vrijednosti.

Galerija slika

 

[više]

Maškarani Zaton

Autor: Administrator , 26. 2. 2020. 20:01

Učenici Područne škole prošetali Zatonom!

Već tradicionalno, učenici Područne škole Zaton, u vrijeme maškara, idu u obilazak svoga mjesta. Razigrana skupina malih maškara posjetila je kuće svojih roditelja, rodbine i prijatelja. Dočekani su s košarama punih bombona i čokolade. U svakoj kući su malo zapjevali i razveselili ukućane. 

[više]

Kad se male ruke slože

Autor: Administrator , 26. 2. 2020. 19:51

Tko se više sjeća kad je suradnja počela…ali traje i trajat će :)! Od kada je Čistoća Zadar pokrenula akcija prikupljanja čepova za kupovinu skupih lijekova, učenici Područne škole Zaton sudjeluju u istoj. Naše male vrijedne ručice svakodnevno donose čepove u školu, a kad prikupe dovoljnu količinu, u goste pozovu gospođu Vesnu Đili, samostalnu stručnu suradnicu za edukaciju i promidžbu tvrtke Čistoća.  Gospođa Vesna se rado odazove i dođe nam u goste. Svi naučimo ponešto novo o pravilnom zbrinjavanju otpada, očuvanju okoliša te o samoj akciji prikupljanja čepova, a zatim dobijemo i poklon  jer smo svojim marljivim prikupljanjem čepova pomogli akciju. 

 

[više]

Posjetili smo knjižnicu

Autor: Administrator , 26. 2. 2020. 19:45

Napravili smo slikovnicu za djecu s autizmom!

Svake subote Gradska knjižnica Zadar domaćin je humanitarnog projekta  "Djeca  za djecu" koji vode učiteljice Sandra Tomić i Katarina Markulin. U sklopu projekta učenici izrađuju slikovnice od filca koje će dugoročno pomoći djeci s autizmom. Teme slikovnica su prilagođene gradivu učenika koji pohađaju prvi razred. Mi smo izradili dvije slikovnice. Napravili smo slikovnicu iz predmeta Matematika na temu Brojevi do 10, a iz Hrvatskog jezika smo obradili lektiru Crvenkapica. Bilo je to jedno prekrasno iskustvo!

[više]

Donacija Turističke zajednice Zaton

Autor: Administrator , 26. 11. 2019. 17:49

Dobili smo pametne ploče!

Dan nam je danas sporo prolazio. Školski sati idu jedan za drugim, a znali smo što nas čeka na samom kraju nastavnog dana. Jedva smo čekali da dođe 12 sati jer su nam tada dolazile pametne ploče. Da, dobro ste čuli, Turistička zajednica mjesta Zaton nam je darovala dvije pametne ploče, projektore i printer. Otkucao je sat i direktorica TZ Zaton, Dalija Pavlović Peroš, pokucala je na vrata naše škole.  Donacija je stigla, a oduševljenje nitko nije mogao skriti: učenici, učiteljice, naša ravnateljica, ali i gospođa Dalija Pavlović Peroš. Našoj radosti nije bilo kraja, a koji nas tek novi izazovi očekuju kroz korištenje ovih novih modernih čuda?! :)

[više]

Zasadili Meliju!

Autor: Administrator , 26. 11. 2019. 17:42

Došao je dan naše male akcije. Nasmijana lica učenika jedva su dočekala trenutak sadnje drveća u sklopu projekta "Zasadi drvo, ne budi panj!".
Donacijom smo dobili Meliju,  listopadno drvo, podrijetlom s Himalaja.
Učenici su marljivo kopali mjesto na kojem će naše stablo živjeti svoj život, a uz to smo naučili ponešto o spomenutom drvu.

[više]

 


Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Iza nas je dvadeset i osam godina od stradanja velikog broja žrtava u Vukovaru i Škabrnji. U sjećanje na taj dan, učenici Područne škole Zaton, minutom šutnje, odali su počast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje. Zatim su, sa svojim učiteljicama, zapalili svijeće na školskom dvorištu.

NAŠ MALI ZATON

Oslikavanje učionice

Učenici kombiniranog razrednog odjeljenja 1. i 3. razreda Područne škole Zaton su, zajednički s učiteljicom Martinom Jelenković, odlučili urediti svoju učionicu. Ideje su se samo nizale, a naposljetku smo odlučili oslikati našu učionicu. Ipak, prije provedbe samog projekta je trebalo prikupiti financijska sredstva. Dio projekta je financirala Zadarska županija (projekt Naš mali Zaton), a dio Turistička zajednica Zatona. U goste smo pozvali slikaricu Luciju Bradicu koja je uvažila želje učenika te, uz njihovu pomoć, oslikala pravu malu bajku.  

 

 
Raspored zvona

                                     

Nin

1. 07:45 – 08:30

2. 08:35 - 09:20

3. 09:25 - 10:10

4. 10:30 - 11:15

5. 11:20 - 12:05

6. 12:10 - 12:55

7. 13:00 - 13:45 

 

Vrsi

1. 08:00 – 08:45

2. 08:50 – 09:35

3. 09:40 – 10:25

4. 10:45 – 11:30

5. 11:35 – 12:20

6. 12:25 – 13:10

7. 13:15 – 14:00

 
Virtualna knjižnica

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Školski kalendar
  • jesenski praznici počeli bi 31. listopada trajali do 1. studenoga 2022. godine, s tim da bi nastava počela 2. studenoga.
  • prvi dio zimskih praznika za učenike počeli bi 27. prosinca i trajali do 5. siječnja, s tim da bi nastava počela 9. siječnja 2023. godine.
  • drugi dio zimskih praznika za učenike počeli bi 20. veljače i završili 24. veljače 2023. godine, s tim da bi nastava počela 27. veljače 2023. godine.
  • proljetni praznici za učenike počeli bi 6. travnja i završili 14. travnja 2023. godine, s tim da bi nastava počela 17. travnja
  • Prema Ministarstvu ljetni praznici će započet 23. lipnja 2023. godine. Osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad.
 
Upisi u srednju školu

 Image result for idemo u srednju

 
Kalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Pogled u svijet

 
Zabavno i poučno

Image result for pravopis carnet

 

 
Forum
 
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
 
 

Flag Counter

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2019.

Ukupno: 69425
 
Službene stranice

 

Slikovni rezultat za škola za život

 
 > Zaton
CMS za škole logo
Osnovna škola "Petar Zoranić" Nin / Ulica dr. Franje Tuđmana 3, HR-23232 Nin / os-pzoranic-nin.skole.hr / ured@os-pzoranic-nin.skole.hr
preskoči na navigaciju